Skip to content

What Happens If Your Golf Ball Hits Another Ball on the Green?

By Sports Answered Editorial Team Updated Expert review: pending

The ruling2 strokes in stroke play, 0 in match play

If your ball, played from the putting green, hits another ball at rest on the green, and both balls were on the green before your stroke, you get the general penalty in stroke play: two penalty strokes. In match play there is no penalty. Either way, you play your ball from where it comes to rest, and the ball that was hit is replaced on its original spot with no penalty to its owner (Rules of Golf, Rule 11.1a; Rule 9.6).

Golf ball resting on the green a few inches from the hole
Photo: Photos2Use (public domain), via Wikimedia Commons

Rulings by situation

Golf ruling chart: putt from the green hits a ball on the green is two strokes in stroke play and no penalty in match play; chip from off the green is no penalty
Chart: rulings by situation.
What happened Penalty to you Your ball The other ball Rule
Stroke play: putt from the green hits a ball at rest on the green 2 strokes Play it as it lies Replaced, no penalty 11.1a Exception, 11.1b(2), 9.6
Match play: same situation None Play it as it lies Replaced, no penalty 11.1a, 11.1b(2), 9.6
Chip or pitch from off the green hits a ball on the green None Play it as it lies Replaced, no penalty 11.1a, 11.1b(1), 9.6
Putt from the green hits another ball that is also moving on the green None Replay the stroke from the original spot If it was also played from the green, the same clarification applies and that stroke is replayed too; if it was played from off the green, it is played as it lies Clarification 11.1b(2)/1, 11.1b(1)
Players agree to leave a ball near the hole as a backstop, and a player plays with it there (stroke play) 2 strokes to each player who agreed Not covered by this rule Not covered by this rule 15.3a

Sources: Rule 11, Rule 9.6, Rule 15.3, Clarification 11.1b(2)/1.

Why the penalty applies only on the green

Rule 11.1a says that when a ball in motion accidentally hits a person or outside influence, there is no penalty to any player. The exception is a ball played on the putting green in stroke play: if the ball in motion hits another ball at rest on the green, and both balls were on the green before the stroke, the player gets the general penalty. The general penalty is two strokes in stroke play and loss of the hole in match play, but this exception is written for stroke play only, so match play has no penalty.

If you chip from the fringe or fairway and hit a ball on the green, the exception doesn't apply, because your ball wasn't on the putting green before the stroke.

What to do next

Putter lined up behind a golf ball on the green
Photo: Woodypino (public domain), via Wikimedia Commons
  1. Your ball: Rule 11.1b(2) says a ball played from the green that accidentally hits an outside influence is normally played as it lies. A ball at rest is listed as one of the things that does not trigger a replay.
  2. The other ball: Rule 9.6 says when an outside influence, including another ball, moves a player's ball at rest, there is no penalty and the ball must be replaced on its original spot, estimated if not known.
  3. Score it: in stroke play, add two penalty strokes to your score for the hole if both balls were on the green before the stroke.

The owner of the moved ball should replace it before playing. Playing it from where it was knocked to is a wrong-place breach under Rule 9.6, carrying the general penalty.

If your putt hits something other than a ball

The two-stroke penalty is only for hitting a ball at rest. Rule 11.1b(2) covers the other things a putt from the green can hit (Rule 11):

Your putt from the green hits... What you do Penalty
A ball-marker Play your ball as it lies None
You, or the club you just used Play your ball as it lies None
Another person on the green (not you, not someone attending the flagstick) Replay the stroke from the original spot None
An animal on the green, other than an insect or similar loose impediment Replay the stroke None
A movable obstruction on the green, such as a rake or someone's glove Replay the stroke None
The flagstick or the person attending it Covered by Rule 13.2b(2), not Rule 11 Depends on the case

If you are supposed to replay the stroke and don't, the stroke counts and you get the general penalty (Rule 11).

How to avoid it

Rule 15.3 gives every player the tools:

Golfer lining up a putt on a sunny green
Photo: PattayaPatrol, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
  • If you think another player's ball on the green might help anyone, for example as a backstop near the hole, you can mark and lift your own ball or require the other player to mark and lift theirs (15.3a).
  • If you think another player's ball might interfere with your play, including being on your line, you can require them to mark and lift it (15.3b).
  • In stroke play, a player asked to lift may choose to play first instead.

Players who agree to leave a ball in place to help someone, when that player then plays with the ball left there, each get the general penalty in stroke play (15.3a).

Which edition applies

These are the 2023 Rules of Golf, published jointly by The R&A and the USGA. The clarification on two moving balls was added in January 2024. The R&A's site shows them as the current rules as of October 2026.

Quick questions

Is there a penalty if my chip from off the green hits a ball on the green?

No. The two-stroke penalty applies only when both balls were on the putting green before the stroke. Play your ball as it lies, and the other player replaces their ball.

Who gets the penalty, me or the player whose ball was hit?

In stroke play, the player who made the stroke gets two penalty strokes. The player whose ball was hit has no penalty and replaces their ball on its original spot.

What if both balls were moving when they hit?

If your ball, played from the green, hits another ball that is also in motion on the green, there's no penalty and you replay the stroke from the original spot (Clarification 11.1b(2)/1).

Can I ask another player to mark their ball on the green?

Yes. If you reasonably believe their ball might interfere with your play or help anyone, you can require them to mark and lift it (Rule 15.3).

Rulebook sources

  • Rules of Golf, Rule 11 (Ball in Motion Accidentally Hits Person, Animal or Object), The R&A and USGAranda.org
  • Rules of Golf, Rule 9.6 (Ball Lifted or Moved by Outside Influence), The R&A and USGAranda.org
  • Rules of Golf, Rule 15.3 (Ball or Ball-Marker Helping or Interfering with Play), The R&A and USGAranda.org
  • Clarifications, Rule 11.1b(2)/1, The R&A and USGAranda.org

Rule statements were checked against these sources on October 26, 2026. See a mistake? Read our corrections policy or email contact@sportsanswered.com.

Who answered

Sports Answered Editorial Team. Researched against the official rules, written and fact-checked by our editors. How we answer

Expert review

Pending. A certified coach or official will review this ruling; their name will appear here only after they approve it.

More rulings